Styl: ?
Ekstrakt: 12,5% wag.
Alkohol: 5,1% obj.
Skład: woda; słód jęczmienny; orkisz; czosnek; drożdże; chmiel
Najlepiej spożyć do: 17.03.2017
pasteryzowane, niefiltrowane

Bazą jest tu oczywiście Orkiszowe - piwo Kormorana uwarzone przy użyciu prastarej odmiany pszenicy. Chyba miałem okazję je testować, ale było to tak dawno, że nawet nie potrafię powiedzieć, czy mi podeszło. Ciekawie prezentuje się tu fermentacja, bo podobno użyto zarówno szczepu do ejli i lagerów. Nie jestem pewien w jakim celu, ale niech się bawią, szanuję to.
Na etykiecie typowy Kormoran i wszyscy dobrze znamy tę stylówę. Część oferty wygląda bardzo podobnie, ale poza tym tak powinny się moim zdaniem prezentować piwa regionalne - schludne, eleganckie, jednocześnie bardzo swojskie (chyba nadużywam tego słowa...).
W szkle piwko jest jasne, złociste, niemal klarowne. Na tafli tworzy się biała pianka, skromna taka, choć naprawdę fajnie zbudowana. Jest dosyć trwała i skłonna do rozwieszania firanek.


Trochę pustka, nic się nie dzieje, a miała być jazda bez trzymanki. W sumie dziwne, bo w aromacie tego czosnku tyle, że więcej chyba wcisnąć się nie da, za to w smaku prawie nic. Na tę chwilę rozczarowanie. Jeśli piliście je za czasów pierwszych warek, to dajcie znać jak wtedy wypadało.
Dodam jeszcze, że czosnek jest dodatkiem ciekawym, ale ja widziałbym go w innym stylu. Wyobraźcie sobie takową nutę w jakimś FES'ie z szynkową wędzonką albo choćby Grodziskim - mogłoby zagrać.
Ocena: 4,5/10
fajne piwko
OdpowiedzUsuń