Uwarzone w Browarze Wąsosz
Styl: Peated Pils
Ekstrakt: 12,0% wag.
Alkohol: 5,0% obj.
Goryczka: 45 IBU
Skład: woda; słód (Pilzneński, Peated, Monachijski, Caramel Pils, Zakwaszający); chmiel (Pioneer, Flyer); drożdże Bohemian Lager WY2124
Najlepiej spożyć przed: 5.07.2016
pasteryzowane, niefiltrowane

Trzeba przyznać, że browar potrafi zrobić klimat opakowaniem. Przyjemnie chłodna kolorystyka, staranna grafika z uzbrojonym wikingiem i łodzią (chyba miały jakąś konkretną nazwę...), morskie opowieści z jajem, róg polecany jako szkło i tym podobne smaczki. Bardzo podoba mi się takie podejście i naprawdę jest tu na czym zawiesić oko. Skład pełny, informacji właściwie komplet, całość na dobrym materiale. Brakuje w sumie tylko firmowego kapsla. Chce się pić.

Pierwsze niuchy dają mi już do zrozumienia, że torfu tu nie żałowano. Na pierwszym planie wyraźnie zaznaczone ognisko, oscypki, asfalt i bandaże - coś pięknego i zadziwiająco dobrze sprawdzającego się w jasnym lagerze. Wyczuwalna słodowość w klimatach mokrego zboża. Szukam chmielu, który zdaje się być mocno przykryty, ale raczej bez skutku. Czy mi go brakuje? Z wędzonką mógłby zrobić mieszankę wybuchową i takie połączenie rozbudza wyobraźnię, jednak w obecnej postaci aromat jak najbardziej spełnia moje oczekiwania.

Jestem oczarowany. Eksperyment odważny i zdecydowanie udany, a pils koniec końców warty swojej ceny. Nie trzeba wiele, aby z klasycznego gatunku zrobić mocno nowofalową pozycję. Aż chciałoby się przelać go do drewnianego kufla, rozpalić ognisko gdzieś na zewnątrz i po prostu sobie klapnąć. Ech...
Ocena: 8,5/10
Podobne teksty:
[Reden] Wielka Szycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz